Spelersvrouw.nl

Wie wacht er thuis op de bank op voetbaltrainer Pascal Jansen?

Auteur: Ian Blankenvoorde

Datum: 3 mei 2022

Laatst Geüpdatet: 17 september 2022

Profvoetballer worden is voor velen een jongensdroom. Die kwam voor Pascal Jansen niet uit, maar de tijd die hij niet als speler op het veld heeft kunnen waarmaken, heeft hij als professionele voetbaltrainer meer dan waar kunnen maken.

Hij werd geboren in Londen op 27 januari 1973 als zoon van Sue Chaloner, de zangeres van Spooky and Sue. Zijn vader Hans Jansen is toetsenist. Over zijn privéleven en relatie is echter weinig bekend.

Inhoudsopgave

De spelerscarrière van Pascal Jansen

Pascal Jansen is een aantal jaren actief geweest als jeugdspeler van een aantal clubs. Hieronder vielen onder andere Ajax en AZ. Maar door een zware blessure moest Pascal al snel stoppen een carrière als professionele speler na te jagen.

Daarom begon hij al in 1993, op twintigjarige leeftijd als jeugdtrainer bij HFC Haarlem. Daar heeft hij vijf jaar gewerkt voordat hij uit Nederland vertrok om te gaan coachen in het buitenland.

Pascal Jansen als voetbaltrainer in de Verenigde Arabische Emiraten

Na zijn tijd als jeugdtrainer bij HFC Haarlem vertrok Pascal Jansen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Hij werd daar in 1998 assistent-trainer van Rinus Israël.  Ze begonnen bij de Al-Jazira Club. Later coachten zij ook Al Wahda FC.

De coaching van deze club is succesvol geweest, want onder hun leiding won de voetbalclub de Beker van de Verenigde Arabische Emiraten.  Na zijn twee jaar in de Emiraten vertrok Pascal weer. Sindsdien heeft hij alleen nog maar voor Nederlandse clubs gewerkt.

Pascal Jansen als trainer bij Vitesse en Sparta

Bij terugkomst in Nederland ging Pascal Jansen werken bij Vitesse. Daar is hij negen jaar werkzaam geweest. In eerste instantie werkte hij als hoofd opleiding, maar in latere jaren kreeg hij er ook andere verantwoordelijkheden bij.

Toen coachte hij ook het team van de ploeg Vitesse/AGOVV A1 en had hij dus een dubbele functie in de club.  Hij herhaalde hetzelfde stappenplan later toen hij na Vitesse bij Sparta ging werken. Hij begon als hoofd opleidingen, maar werd later ook assistent-trainer.

Pascal Jansen bij PSV en AZ

Na zijn werkzame jaren bij Sparta maakte Pascal Jansen de overstap naar PSV. Hij begon hier als trainer bij de A1 in 2013 en ging later verder als trainer bij de jongerenselectie, maar heeft ook binnen deze club weer als hoofd opleidingen gewerkt.

Dat was van 2017 en 2018.  Pascal is vanaf 2018 werkzaam bij AZ. Hij kwam daar als assistent-trainer. Vanaf 2020 is hij de hoofdtrainer van de ploeg uit Alkmaar. Zijn contract loopt in ieder geval nog door tot 2023.

Het succes van Pascal Jansen bij AZ

Pascal Jansen heeft succes geboekt als trainer van AZ. Hoewel de club uit Alkmaar gecoacht is door grote voetbalnamen als Louis van Gaal en Dick Advocaat, is het pascal gelukt om in minder dan anderhalf jaar na zijn debuut als hoofdtrainer bij de club een hoger puntengemiddelde te halen dan in de twintig jaar daarvoor.

De kans bestaat dus zeker dat hij nog langer bij de club zal kunnen blijven werken. De algemeen directeur van de club is in ieder geval zeer tevreden over hem en noemt hem een echte teamspeler.

Het privéleven van Pascal Jansen

Pascal Jansen is zoon van een beroemde Brits-Nederlandse moeder: Sue Chaloner, zangeres van het bekende jaren zeventig-duo Spooky and Sue die met hits als Swinging On A Star en You Talk Too Much hits scoorde. As kind sliep hij regelmatig in een kleedkamer of onder het toneel als zijn moeder vroeger optrad. Zijn vader is toetsenist Hans Jansen.

In interviews stelt Pascal Jansen in het verleden met zijn vriendin naar Thailand te zijn geweest. De voetbaltrainer heeft kinderen, al is niet helemaal duidelijk wat zijn huidige relatiestatus is.