Spelersvrouw.nl

Opmerkelijke soap rondom de ‘vrouw’ van Marcel Brands

Auteur: Ian Blankenvoorde

Datum: 4 mei 2022

Laatst Geüpdatet: 17 september 2022

Marcel Brands is een voormalig profvoetballer die ook zeer actief is als trainer van diverse grote voetbalclubs in Nederland en daarbuiten. Hij werd geboren op 16 maart 1962 in Den Bosch. Hij heeft als voetballer gespeeld op het middenveld.

Hij kwam voornamelijk uit voor RKC Waalwijk, maar is ook twee keer gespeeld in een wedstrijd van het Nederlands elftal. Na zijn carrière op het veld heeft hij langs de lijn nog gewerkt voor zijn vertrouwde club RKC en PSV, maar ook voor de Engelse club Everton.

Inhoudsopgave

Marcel Brands als middenvelder voor RKC

Marcel Brands debuteerde in 1980 debuteerde hij als betaald voetballer bij SC Cambuur. Drie jaar later maakte hij met diezelfde club zijn debuut in de eredivisie. In 1984 werd hij voor 50.000 gulden aangetrokken door RKC Waalwijk, dat in dat jaar voor het eerst in  het betaald voetbal gaan spelen.

Marcel zou nog vele jaren voor de club gaan spelen. In totaal zou hij bijna tien jaar achter de bal rennen voor de spelers in het blauw met gele spelerstenue. Hij heeft nog de kans gekregen om voor een Japanse voetbalclub te spelen, maar hij wilde zijn vertrouwde club niet in de steek laten toen die onderaan in de lijst van de Eredivisie stonden.

Alle voetbalclubs van Marcel Brands

Marcel Brands heeft naast RKC Waalwijk ook voor andere clubs gespeeld. Hij speelde een half seizoen voor NAC Breda, voordat hij weer werd teruggekocht door de club. In 1988 tot en met 1990 kwam hij uit voor Feyenoord.

In diezelfde periode kwam hij ook twee keer uit voor Oranje. Hij eindigde zijn carrière als topvoetballer met nog eens zeven jaar bij RKC Waalwijk. In Rotterdam was hij door allerlei omstandigheden nooit zeker van een plaats op het veld en de Waalwijkse club was inmiddels uitgegroeid tot een club waarvan hij uit kon gaan daar altijd betaald voor kon blijven spelen. 

Marcel Brands achter de schermen bij RKC Waalwijk

Vanaf 1997 ging Marcel Brands van het voetbalveld af en ging hij achter de schermen werken. Ook hier kwam hij weer uit bij RKC Waalwijk, ditmaal als commercieel manager. Het ging in die jaren niet helemaal vlot met de club.

Maar Marcel wees Martin Jol aan als hoofdtrainer van de club. Dat bleek een goede beslissing; in 2000 werd hij algemeen directeur van de club.  Daardoor steeg de club in de Eredivisieranglijsten en steeg de marktwaarde van de club bovendien.

Marcel Brands bij AZ en PSV

Marcel Brands ging in 2005 bij AZ werken. Dat heeft hem de nodige vruchten afgeworpen, want vier jaar later, in 2009 haalde de club uit Alkmaar de landstitel binnen. Marcel werkte in die periode samen met onder andere Louis van Gaal. Na dat seizoen toonde PSV interesse in hem.

Hij ging voor vier jaar bij de club werken, maar boekte wisselende resultaten. De club haalde in 2011 een derde plaats in de Eredivisie, waardoor het een ticket naar de Champions League misliep. Maar in 2016 werd PSV landskampioen en was de club zo over zijn kwaliteiten te spreken dat hij tot 2020 een verlenging van zijn contract kreeg aangeboden.

Verwarring om naam vrouw

Marcel Brands is getrouwd. De naam van zijn vrouw zorgde echter bij zijn overstap naar Everton voor de nodige verwarring. Brands zou in een interview met een Britse krant gezegd hebben dat ‘zijn vrouw Kim’ vlakbij het trainingscomplex van Everton een huis had gevonden.

Dat bleek niet juist geciteerd: ,,Mijn vrouw heeft toch echt een andere naam. Mijn familie keek raar op van dit verhaal, dat ook via internet en sociale media is verspreid”, reageerde Brands destijds tegenover het Eindhovens Dagblad. ,,Gelukkig lopen ze al wat langer mee en begrijpen ze deze soms wat gekke wereld. De zoon van Marcel Brands is Kevin Brands, die ook een betaald voetbalcarrière heeft.