Spelersvrouw.nl

Noemi, de ex-vrouw van Jordi Cruijff

Noemi, de ex-vrouw van Jordi Cruijff

Auteur: Ian Blankenvoorde

Datum: 2 mei 2022

Laatst Geüpdatet: 2 januari 2023

Jordi Cruijff (48) is voormalig profvoetballer en huidig voetbal adviseur bij clubs als AFC Ajax, FC Barcelona en Manchester United. Hij is de zoon van voetballegende Johan Cruijff en werd geboren op 9 februari 1974 te Amsterdam.

Doordat hij een groot deel van zijn jeugd in Spanje heeft doorgebracht, heeft hij naast zijn Nederlandse nationaliteit ook een Spaanse nationaliteit. Zijn naam komt daarbij ook van de Catalaanse beschermheilige, Sant Jordi. Jordi Cruijff speelde, tot hij zijn profvoetbalcarrière stopzette in 2010, onder andere bij het Nederlands Elftal en vertegenwoordigde het team van Catalonië.

Hij was 9-voudig Nederlands international en 9-voudig Catalaans international. Jordi Cruijff had lange tijd een relatie met vriendin Noemi, maar sinds enkele jaren zijn zij uit elkaar.

Inhoudsopgave

Van baby naar profvoetballer

Jordi Cruijff werd op 9 februari 1974 ter wereld gebracht door een geplande keizersnede. Deze datum was specifiek zo gekozen zodat zijn vader, Johan Cruijff, gewoon door kon blijven spelen bij zijn toenmalige club, FC Barcelona.

De trainer van deze club, Rinus Michels, stelde deze datum bij Jordi’s ouders voor, want dat was namelijk ook zijn eigen verjaardag. Net zoals Johan, bleek Jordi ook een talent te hebben voor voetbal. Toen hij in 1981, op 7-jarige leeftijd, met zijn gezin weer verhuisde naar Nederland, sloot hij daarom aan bij de jeugdopleiding van Amsterdamse voetbalclub, AFC Ajax. Op 14-jarige leeftijd, vertrok het gezin weer naar Spanje waar Jordi zich aansloot bij de zogeheten ‘Cantera’ (jeugdopleiding) van FC Barcelona.

De professionele voetbalcarrière startte voor Jordi in het seizoen 1994-1995 bij FC Barcelona, onder zijn vader, in het ‘Dream Team’. Toen zijn vader ontslag nam bij de club aan het einde van seizoen 1995-1996, stopte Jordi ook bij FC Barcelona en tekende een contract bij Manchester United.

Hij speelde hier 4 seizoenen, maar kwam in totaal maar 34 wedstrijden in actie. Uiteindelijk betekende dit een vertrek bij deze club en een terugkeer naar het land waar hij is opgegroeid, Spanje. Hier tekende hij een contract bij Deportivo Alavés, waar hij in 2001 de finale van de UEFA Cup behaalde.

Na nog vele succesmomenten bij clubs als Espanyol (Spanje) en Metaloerh Donetsk (Oekraïne), staakte Jordi Cruijff in 2010 zijn spelerscarrière.

Aan de slag als technisch directeur

Hoewel Jordi Cruijff zijn spelerscarrière stopzette in 2010, stopte hij niet met werken in de voetbalindustrie. In 2012 werd de voetballer aangesteld als technisch directeur van de grootste Israëlische voetbalclub, Maccabi Tel Aviv.

Na zijn komst, werd de club razend succesvol met 3 achtereenvolgende winsten van de Israëlische kampioenschappen, de Israëlische beker en de TOTO Cup én daarnaast nog eenmaal een deelname aan de groepsfase van de UEFA Champions League en tweemaal een deelname aan de groepsfase van de UEFA Europe League.

Sinds 1 augustus 2021 is Cruijff technisch adviseur bij de club waar hij als kind startte, FC Barcelona.

Cruyff Football

Naast zijn indrukwekkende carrière als profvoetballer en als technisch directeur/adviseur, geeft Jordi sinds 2016 ook, samen met Wim Jonk, leiding aan het internationale voetbal kennisinstituut Cruyff Football (Amsterdam). Deze organisatie is verantwoordelijk voor het beheren, bewaken, delen, ontwikkelen en toepassen van Johan Cruijffs visie en opleidingsfilosofie.

Het privéleven van Jordi Cruijff

Van Jordi’s privéleven is niet heel veel bekend. Volgens roddelmedia komt dat vanwege een ontvoeringspoging in 1977 en andere bedreigingen aan het adres van de familie Cruijff. Wel is bekend dat Jordi Cruijff enkele jaren geleden is gescheiden van zijn Spaanse vrouw Noemi de la Peña. Ze was een klasgenoot van Jordi American School of Barcelona in Esplugues, een eliteschool die het Amerikaanse onderwijsplan volgt. Zijn ex-vrouw werkt als fotograaf.

,,Hoewel dat in het niet valt bij het overlijden van zijn vader, heeft Jordi ook veel verdriet gehad om de scheiding”, stelde ‘een bron’ aan Story. ,,Jordi had altijd gehoopt dat de liefde tussen hem en Noemi voor eeuwig zou zijn, maar helaas bleek dat niet het geval.” Jordi en Noemi hebben twee kinderen: Julen en Danae.

Zijn moeder Danny, en zijn zussen Chantal en Susila wonen nog altijd in Amsterdam.