Spelersvrouw.nl

Wat je nog niet wist over Mohammed Kudus

Mohammed Kudus is een Ghanese middenvelder die ook als aanvaller kan spelen en onder contract staat bij Ajax Amsterdam. Daar speelt hij sinds 2020. Kudus is ook lid van de nationale selectie van Ghana.

In zijn geboorteland kreeg hij ook zijn opleiding als voetballer bij de Right to Dream voetbalschool. Vanaf daar maakte hij de overstap naar de Deense competitie. Om vervolgens in Nederland terecht te komen bij Ajax. Zijn contract bij Ajax loopt nog door tot en met 30 juni 2025. Of Kudus een vriendin of relatie heeft, is niet helemaal duidelijk.

Inhoudsopgave

Beginjaren als voetballer

Mohammed Kudus, die geboren is op 2 augustus 2000, begon op jonge leeftijd al te voetballen in Ghana. Daar speelde hij voor de plaatselijke vereniging Strongtower FC. Om vervolgens in de Right to Dream voetbalschool terecht te komen.

Dit is een opleiding waar jonge Ghanese talenten bij elkaar worden gebracht om opgeleid te worden tot profvoetballer voor Europese competities. In 2018 stapte hij vervolgens over naar de Deense club Nordsjælland. Drie dagen na zijn achttiende verjaardag maakte hij zijn officiële debuut bij deze club.

Hij hoort nog altijd bij de tien jongste spelers die ooit voor de club hebben gespeeld. Hij speelde in totaal 51 wedstrijden voor de club en scoorde 14 keer.

Speler van Ajax

In de zomer van 2020 maakte Kudus de overstap naar Ajax Amsterdam in de Nederlandse eredivisie. De Nederlandse club betaalde een transfersom van €9 miljoen voor de Ghanese middenvelder en aanvaller. In zijn eerste seizoen maakte hij zijn debuut in verschillende competities, waaronder de eredivisie en de Champions League.

Hij raakte echter wel geblesseerd aan zijn meniscus waardoor hij lange tijd niet inzetbaar was. Later in het seizoen werd hij nog wel eenmaal uitgeroepen tot u21 speler van de maand. Uiteindelijk kwam hij tot 17 wedstrijden voor de club waarin hij 4 doelpunten maakte. Zijn contract loopt na dit eerste seizoen nog vier jaar door.

International voor Ghana

Mohammed Kudus speelt ook voor de nationale selectie van Ghana. Als jeugdspeler heeft hij voor Ghana-onder-17 en Ghana-onder-20 gespeeld. Op 14 november 2019 maakte hij als negentienjarige ook zijn debuut voor de Black Stars, zoals de Ghanese selectie wordt genoemd.

Hij heeft inmiddels al meerdere interlands gespeeld en wist ook al enkele keren te scoren. Hij kwam nog niet uit op een groot toernooi namens zijn land, mede ook omdat deze vanwege de coronapandemie werden uitgesteld tot een later moment.

Privéleven

Kudus is zijn moeder zeer dankbaar. Zij werkte in zijn jeugd keihard zodat Mohammed en de andere kinderen van het gezin wat te eten hadden. ,,Ze heeft haar leven op het spel gezet om voor mij en mijn familie te zorgen…”, sprak Kudus daar in een videoclip over. Kudus is moslim en wordt door zijn omgeving als slim, bescheiden en zorgzaam omschreven.