Spelersvrouw.nl

Erling Haaland: zijn vriendin, zijn salaris en zijn vermogen

Auteur: Ian Blankenvoorde

Datum: 28 juli 2021

Laatst Geüpdatet: 5 augustus 2022

Erling Braut Haaland is één van de meest talentvolle Noorse voetballers van de afgelopen decennia. Je zult hem het vaakst als aanvaller in het veld zien staan bij de club Borussia Dortmund. Dit is Haaland in een notendop. 

Inhoudsopgave

Zo vader zo zoon

Doordat zijn vader voetbalde bij Leeds United is Håaland geboren in de Engelse plaats Leeds. Håland zelf brak door bij Bryne FK, waar hij begon bij de jeugd. Nadat hij zestien competitiewedstrijden heeft gespeeld in het eerste elftal verkaste de voetballer in 2017 naar Molde FK. Daar tekende Håland een contract voor drie jaar. In augustus maakte Håland zijn eerste doelpunt. 

De volgende stap

In 2018 werd het bekend gemaakt dat Haåland naar Red Bull Salzburg zou gaan. Hij had een contract getekend voor vierenhalf jaar bij de club. Het contract zou per 2019 in gaan. Salsburg pakte dat seizoen wel de titel maar niet kwam niet per se door het aandeel van Håaland, die een doelpunt had gescoord. Maar later in de Champions League trok Håland de aandacht toen hij in zes wedstrijden acht keer wist te scoren. Dat seizoen verzekerde de club zich een plaatsje in de Europa League. 

Dortmund 

Håaland werd in de winterstop van 2019 overgenomen door Borussia Dortmund. De club had ongeveer 20 miljoen over voor de Noorse voetballer. Hij maakte in het team als invaller zijn debuut in een wedstrijd tegen FC Augsburg. Omwille van het coronavirus lag echter het voetbal haast stil in maart 2020. De Bundesliga werd wel hervat op 16 mei maar dan zonder publiek. Håland was de eerste die scoorde en daarmee ook de eerste Bundesliga-doelpunt scoorde in zo’n twee maanden. Håland viel ook in tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf en daar scoorde hij het winnende doelpunt in de allerlaatste minuut. Haåland werd verkozen op 21 november 2020 tot Golden Boy. Dat betekent dat hij de beste (wel onder 21) was van Europa. En dat bewees Håland ook weer tijden de competitiewedstrijd tegen Hertha BSC waarbij hij wel vier keer scoorde.

Hij kreeg ook in zijn thuisland voor het eerste de prijs voor beste speler. Wat natuurlijk een super grote eer was voor Håland. Håland brak het record van Roy Makaay door tien doelpunten in slechts zeven wedstrijden te scoren in de Champions League-wedstrijden. Daarnaast werd Håland ook de snelste speler die twintig Champions League-doelpunten achter zijn naam wist te zetten. 

Spelen voor Noorwegen

Haåland kreeg door al zijn prestaties natuurlijk ook de kans om te spelen voor zijn eigen land. Hij maakte ook deel uit van alle Noorse jeugdelftallen. Håland verbrak ook hier weer records. Doordat hij negen keer had gescoord in een wedstrijd tegen Zuid-Korea verbrak hij het record van Adaîlton. Hij werd toen ook topscorer van het toernooi. In 2019 maakte hij zijn debuut bij het Noorse voetbalelftal. 

The Terminator

Een talent zoals Erling Håaland moet natuurlijk wel een bijnaam hebben. Hij is een ware topscorer en veel mensen verwachten nog grootse dingen van hem. Ze noemen hem daarom ook wel ‘The Terminator’ vanwege zijn lengte en snelheid. 

Is Haaland of single heeft hij een vriendin?

Ondanks zijn enorme succes op het veld lijkt het buiten het veld niet zo te vlotten met de Noor. Voor zover bekend heeft hij namelijk geen vriendin of relatie. Hij grapte in het verleden wel over zijn vijf vriendinnen: ,,Ik slaap met de vijf ballen van elke hattrick die ik scoorde. Het voelt goed met hen in bed te liggen. Ik kijk iedere dag even naar ze. Zijn zijn mijn vriendinnen.” Zijn liefdesleven was ook het onderwerp van een bizar interview na de wedstrijd tegen Club Brugge, toen de verslaggever vroeg of hij een vriendin mee naar huis ging nemen. Haaland reageerde daar wat verbaasd maar ook koeltjes op.

Salaris Erling Haaland

Als één van de beste en makkelijkst scorende spitsen is het niet verwonderlijk dat Haland ook een enorm salaris heeft. Nadat hij werd overgenomen van Red Bull Salzburg verdiende de Noor zo’n 7 á 9 miljoen per jaar. Na zijn indrukwekkende prestaties wordt er inmiddels gespeculeerd dat de zaakwaarnemer van Haaland, Mino Raiola, 600 duizend per week vraagt voor zijn speler. Dat komt dus neer op zo’n 30 miljoen euro per jaar. Dat zou betekenen dat, sponsordeals meegerekend, de spits binnen drie jaar al snel zo’n 100 miljoen euro op zijn spaarrekening heeft staan.

Transfer naar Manchester City

Het tweede seizoen bij Borussia Dortmund was een groot succes, voor Erling Haaland.  Hij scoorde in 89 wedstrijden, 83 doelpunten. De doelpunten machine werd voor 75 miljoen verkocht aan Manchester City. Dit bedrag is zo ‘laag’, omdat het in zijn contract stond.  Het lopende contract is afgekocht door Manchester City. Niet alleen qua team, maar ook qua inkomsten gaat hij erop vooruit. Hier verdient hij een ‘kaal salaris’ van 600.000 euro per week. Dit bedrag is exclusief bonussen en inkomsten uit de merchandise. Uiteraard, heeft Haaland zelf deals met verschillende bedrijven. Hier verdient hij jaarlijks tientallen miljoenen aan. Wint Manchester City een prijs? Dan kan hij enkele miljoenen bijschrijven.