Spelersvrouw.nl

Noni Madueke: zijn relatiestatus, zijn salaris en zijn Engelse roots

Auteur: Ian Blankenvoorde

Datum: 30 juli 2021

Laatst Geüpdatet: 5 augustus 2022

De Britse Noni Tristan Madueke heet voluit Chuwkunonso. Hij is van Nigeriaanse afkomst. Madueke is geboren in Londen op 20 maart 2002. Deze linksbenige middenvelder speelt doorgaans als aanvaller op rechts. In 2019 kwam hij naar Nederland om te gaan spelen in de jeugdopleiding van PSV. Zijn privéleven houdt hij zorgvuldig buiten de spotlights. 

Inhoudsopgave

Clubcarrière

Madueke doorliep liefst drie jeugdopleidingen van professionele clubs. Eerst bij de twee Britse clubs Crystal Palace, Tottenham Hotspur en later PSV in Nederland. Op 26 augustus 2019 debuteerde hij voor Jong PSV in de Eerste divisie in de wedstrijd tegen MVV Maastricht. Amar Ćatić werd in de 64e minuut gewisseld, wat Madueke de kans  gaf om te spelen. Enkele dagen later maakte hij deel uit van de eerste selectie van PSV die afreisde naar Cyprus, samen met enkele andere spelers voor de return van een voorrondewedstrijd in de Europa League tegen Apollon Limasol. Madueke maakte zijn eerste  goal in het betaalde voetbaal op 20 december 2019. Met dit doelpunt bracht hij Jong PSV op 1–1 in de Eerste divisie tegen Den Bosch, de wedstrijd resulteerde uiteindelijk in een verlies met 2-1. Zijn debuut in het eerste elftal van PSV was op 19 januari 2020, toen Coach Ernest  Faber Madueke in de 73e minuut in het veld als vervanger voor Bruma in het veld bracht tijdens een wedstrijd in de Eredivisie bij VVV Venlo. Op 8 maart 2020 bemachtigde hij voor het eerst een basisplaats, in een competitiewedstrijd uit bij FC Groningen. De middenvelder verlengde twee dagen daarna zijn contract bij PSV tot medio 2024. Half maart 2020 ging Madueke officieel over naar de selectie van het eerste team.

Interlandcarrière bij Jong Engeland

Madueke heeft Engeland op jeugdniveau vertegenwoordigd. Hij scoorde twee keer in een kwalificatiewedstrijd tegen Denemarken onder-17 en was een teamlid bij het 2019 UEFA European Under-17 Championship. Madueke maakte in september 2019 zijn U18-debuut als invaller in de 70e minuut tijdens een duel met Australië. Diezelfde maand scoorde hij voor de U18s tijdens de (gewonnen) wedstrijd tegen Zuid-Korea. In maart 2021 ontving Madueke zijn eerste Engeland U21-oproep als onderdeel van de Young Lions-selectie voor het UEFA European Under-21 Championship 2021. Hij debuteerde in de tweede (verloren) groepswedstrijd tegen Portugal.

Vrijgezel of vriendin?

Ondanks zijn succes lijkt Madueke nog niet te vallen voor de vele verleidingen van het profvoetbal. De aanvaller heeft voor zover bekend geen vriendin en zou dus vrijgezel zijn. Of hij eerder al een relatie heeft gehad is niet helemaal duidelijk. Op zijn Instagram is in ieder geval geen vriendin te spotten.

Salaris en vermogen

Noni Madueke is zonder twijfel één van de toptalenten van PSV. Toch neemt hij genoegen met een relatief laag salaris, omdat hij op zijn jonge leeftijd vooral kijkt naar speeltijd. Zijn salaris wordt dan ook geschat op zo’n 500 duizend á 1 miljoen euro per jaar, maar harde aanwijzingen ontbreken voor deze schatting. Gezien de potentie van de vleugelaanvaller lijkt een overstap naar een Europese topclub een kwestie van tijd. In dat geval kan hij vrijwel zeker een miljoen salaris tegemoet zien en zal zijn vermogen dus ook snel stijgen.