Spelersvrouw.nl

Wie wordt de WAG van Ansu Fati?

De volledige naam van Ansu Fati is eigenlijk Anssumane ‘Ansu’ Fati Vieira. Hij is een Spaans-Guinee-Bissause voetballer die nu speelt voor FC Barcelona. Fati speelt voornamelijk als linksbuiten. De aanvaller heeft voor zover bekend geen relatie. Dit is Ansu Fati in een notendop. 

Inhoudsopgave

Snel opgepikt bij Sevilla

Fati is geboren in de hoofdstad van Guinee-Bissaue, genaamd Bissau. Hij verhuisde echter met zijn gehele familie op zesjarige leeftijd naar Herrera in de Spaanse provincie Sevilla. Eenmaal daar begon Fati zijn voetbalcarrière bij het lokale CDF Herrera. Het duurde niet lang voordat andere clubs zijn talent hadden ontdekt. Sevilla FC pikte hem namelijk al snel op maar verloor hem ook weer snel van FC Barcelona dat een groot talent in hem zag. 

Een supertalent

Als FC Barcelona je graag wil hebben, dan ga je dat natuurlijk niet afslaan. Fait ondertekende dan ook het contract met Barcelona in 2019. Slechts een dag later maakte hij zijn debuut al bij het eerste elftal van FC Barcelona. Fait zou eigenlijk zijn debuut eerst maken in het B-elftal van FC Barcelona. Zijn debuut bij het eerste elftal was in de competitiewedstrijd tegen Real Betis. Daarbij viel hij in voor Charles Pèrez in de 78e minuut. Hiermee wist Fati een record te pakken. Hij was namelijk nog maar 16 jaar oud en daarmee de op een na jongste debutant ooit bij Barcelona. Maar dat was niet zijn enige record bij de Spaanse club. Hij verbrak namelijk nog twee records die aan leeftijd waren gebonden in de daarop volgende weken. Hij scoorde op 31 augustus in 2019 een doelpunt tegen Osasuna en daarmee werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor Barcelona. Twee weken later werd Fati voor het eerst in de basis opgesteld bij FC Barcelona voor de wedstrijd tegen Valencia. En je raad het vast al; Fati was hiermee de jongste basisspeler ooit voor de Spaanse club. Dat record was nog niet alles voor Fati, hij scoorde ook al zijn tweede doelpunt voor Barcelona na slechts twee minuten. In de Champions League volgde er weer een record voor de jonge Fati. Hij scoorde een doelpunt in de competitie en werd toen de jongste doelpuntenmaker ooit in de Champions League. Het seizoen van 2020/21 begon erg goed voor Fati met vijf goals in tiend wedstrijden. Hij raakte echter wel geblesseerd aan zijn knie en viel daarom uit. 

Jewel of La Masia

Fati is duidelijk het wonderkind van Barcelona en daarom noemen ze hem ook wel ‘the Jewel of La Masia’. La Masia is het opleidingsinstituut van de Catalaanse club. Met als zijn records op jonge leeftijd schrijft Fati al veel geschiedenis. Hij is dan ook uitgegroeid tot een vaste waarde voor de club en er wordt veel van hem verwacht. 

Spelen voor Spanje

Nu mocht je wellicht denken dan Fati voor Guinee-Bassau alleen zou kunnen spelen op interlandniveau, dan heb je het mis. In 2019 heeft hij de Spaanse nationaliteit verkregen. Spanje zag natuurlijk het talent van Fati en wilde hem daarom graag hebben in de selectie voor het Spaanse elftal. Dat wilde ze eigenlijk al doen bij het WK onder 17 in Brazilië maar uiteindelijk vonden ze dat Fati beter nog even kon wachten en door kon schuiven naar een hogere leeftijdscategorie.

Vrijgezel of een verborgen vriendin?

Vooralsnog lijkt het er op dat Ansu Fati nog geen vriendin heeft. Ze is in ieder geval nog niet gespot door de Spaanse media en ook op zijn Instagram wordt het niet duidelijk of de aanvaller een relatie heeft. Fati is overigens wel een echte familieman.

Salaris en vermogen

Ansu Fati verdient al op jonge leeftijd een miljoenensalaris. Bij FC Barcelona bedroeg zijn salaris aanvankelijk al 2,5 miljoen euro per jaar volgens Spaanse media. Gezien zijn grote waarde voor de club lijkt het een kwestie van tijd voor de buitenspeler een flinke opwaardering krijgt. Zodoende zal hij al op jonge leeftijd een groot vermogen op zijn bankrekening hebben.