Spelersvrouw.nl

PSV en Feyenoord in de jacht: Kan jij de titel stelen van Ajax?

PSV en Feyenoord in de jacht: Kan jij de titel stelen van Ajax?

Met de start van het seizoen 2022/23 kan opnieuw een bijzonder krappe titelrace worden verwacht in de Eredivisie. De eisen van Ajax Amsterdam, Feyenoord Rotterdam en PSV zijn duidelijk. Alle drie de teams willen de kampioenstrofee veiligstellen en kijken aan het eind van het seizoen als lachende winnaars neer op de overige teams.

De titelstrijd in de hoogste Nederlandse divisie is vaak bijzonder zwaar bevochten. Dat voelen ook de bookmakers, want de weddenschappen op Eredivisiewedstrijden stijgen sterk als de top drie teams tegenover elkaar staan in een directe krachtsvergelijking. Het is bijzonder spannend wanneer de topteams elkaar ontmoeten in rechtstreekse duels. In de regel beslissen slechts enkele punten tussen de eerste en de tweede plaats.

Inhoudsopgave

Ajax in zijn rol als de eeuwige opgejaagde

Ajax Amsterdam is de record- en seriekampioen in de Eredivisie en elk jaar de grote favoriet in de titelrace. Dit betekent ook dat het team uit Amsterdam de eeuwige jacht is. Met PSV en Feyenoord Rotterdam staan er twee ploegen klaar om eindelijk weer eens de Eredivisie te winnen. Omdat deze clubs ook titelambities hebben.

Vaak wordt de titelrace beslist in de laatste meters. Vorig seizoen stond PSV bijvoorbeeld slechts twee punten achter op Ajax Amsterdam. In het seizoen 2019/20 kwam AZ Alkmaar op punten gelijk met Ajax en alleen het doelsaldo zorgde voor een nieuwe titel voor de club uit de hoofdstad.

Omdat de verschillen vaak flinterdun zijn, hebben PSV en Feyenoord elk jaar een kans om de titel weg te kapen bij Ajax Amsterdam en zich te laten kronen tot winnaars van de Eredivisie. De laatste keer dat PSV dat deed was in het seizoen 2017/18, en met elk jaar dat verstrijkt groeien de eisen van de grootste rivalen van Ajax en wordt de roep om een nieuwe kampioen frequenter. Dit jaar al is er veel voor te zeggen.

Een omwenteling bij de seriekampioen

Ajax Amsterdam heeft in de zomerstop niet alleen hun succesvolle coach Eric ten Haag naar Manchester United moeten laten gaan, maar ook twee van de garanten voor succes op het veld. Met Antony en Lisandro Martínez lokte ten Haag twee van de beste spelers van Ajax naar Engeland en verzwakte zijn voormalige ploeg definitief. Doelpuntenmaker Sebastien Haller verhuisde ook naar BVB in Duitsland. Tenslotte moest het toptalent Ryan Gravenberch vertrekken naar Bayern München.

Een vervanger is gehaald, maar Steven Bergwijn, Cavin Bassey en co. zullen eerst moeten laten zien dat ze opgewassen zijn tegen hun opvolgers en Ajax aan sportief succes op het veld kunnen helpen. Natuurlijk betekent deze omwenteling ook dat het hele team eerst zijn draai moet vinden. Alfred Schreuder zal ook tijd nodig hebben om zijn speelsysteem in het team te integreren.

PSV en Feyenoord kunnen dit natuurlijk gebruiken om zichzelf een voorsprong te geven in het kampioenschap. Afhankelijk van hun grootte kunnen deze punten genoeg zijn om aan het eind van een seizoen in de Eredivisie de kampioenstrofee te winnen.

Een verschil in de meervoudige belasting

Alle drie de titelkandidaten zijn vertegenwoordigd in de Europese bekercompetities en hebben dus naast het kampioenschap nog een bijzonder belangrijke wedstrijd te spelen over vele weken. Maar er is één groot verschil. Terwijl Ajax Amsterdam in de Champions League speelt, staan PSV en Feyenoord in de Europa League voor wat makkelijkere tegenstanders, die uiteindelijk waarschijnlijk minder van de teams zullen eisen.

Dit zou wel eens een voordeel kunnen zijn in de race om het kampioenschap als het gaat om de nodige fitheid gedurende 90 minuten. Liverpool, Napoli en Glasgow Rangers zijn bijzonder intense wedstrijden voor Ajax. Hoewel de groepen van PSV en Feyenoord ook het kaliber van Arsenal en Lazio Rome bevatten, zijn de andere twee groepstegenstanders, puur op papier, ver onder de Nederlanders.

PSV met bijzondere titelambities

Niet sinds de kampioenstitel in het seizoen 2017/18 is PSV zo dicht bij succes geweest als vorig jaar. Slechts twee punten scheidden het team van het kampioenschap. Dit wakkerde natuurlijk ook de honger naar succes aan en versterkte het zelfvertrouwen. Het team rond Ruud van Nistelrooij heeft zichzelf, de fans en de hele voetbalwereld bewezen dat het Ajax Amsterdam aankan, ook als het in topvorm is.

Door het vele vertrek heeft PSV dit seizoen misschien wel een zekere voorsprong op de Amsterdammers. Maar Eindhoven heeft ook enkele storende factoren die de titelstrijd zullen bemoeilijken. Met Ritsu Doan en Mario Götze hebben twee vaste waarden de club verlaten en laten natuurlijk een overeenkomstig gat achter. En er is ook een trainerswissel geweest bij PSV. Ruud van Nistelrooij vervangt de Duitser Roger Schmidt en zal naar verwachting eindelijk weer eens een kampioenstitel mee naar huis nemen.

De “eeuwige” derde wil meer

Achter Ajax Amsterdam en PSV wordt Feyenoord in sommige kringen beschouwd als de “eeuwige” derde. Dit standpunt is de laatste jaren bevestigd. De ploeg uit Rotterdam eindigde drie van de afgelopen vier seizoenen op de derde plaats, maar daar komt nu een einde aan. Zij willen meer bereiken en het de eeuwige titelkandidaten Ajax en PSV moeilijker maken.

Vooral coach Arne Slot moet dit mogelijk maken. Vorig jaar eindigde Feyenoord op de derde plaats, nadat het het seizoen daarvoor op een teleurstellende vijfde plaats was geëindigd. Dit jaar wil Feyenoord opklimmen en eindelijk de titel winnen. De laatste keer dat dit werd bereikt was in het seizoen 2016/17, toen één punt genoeg was om Ajax naar de tweede plaats te degraderen.

Maar Feyenoord heeft ook te maken met een aantal vertrekkers. Met Luis Sinisterra, Marcos Senesi, Tyrell Malacia en Fredrik Aursnes hebben vier belangrijke spelers de club verlaten. Drie van hen vertrokken naar Engeland, één naar Portugal. Van de nieuwkomers Quinten Timber, David Hancko, Igor Paixao en Javairo Dilrosun wordt nu verwacht dat ze de zaken rechtzetten.

Een openlijke uitwisseling van slagen aan het begin van het seizoen

De start van het seizoen in de Eredivisie heeft al laten zien dat dit seizoen weer bijzonder krap kan worden. Na zeven speelronden staan PSV en Ajax gelijk op punten, Feyenoord heeft slechts twee punten achterstand. Dus het kan spannend blijven tot het einde. Dit betekent natuurlijk een bijzondere sensatie voor de fans en brengt ook steeds meer internationale belangstelling richting de Eredivisie.