Spelersvrouw.nl

Ester Bal, de muze van Marcel van Roosmalen bij Vitesse

Ester Bal Vitesse FC Dordrecht

Zelden lukt het een vrouw om lange tijd fier overeind te blijven in de door mannen gedomineerde wereld van het voetbal. Ester Bal, de vertrekkende persvoorlichtster / manager communicatie van Vitesse, lukt het om zestien jaar de spreekbuis van FC Hollywood aan de Rijn te blijven. Ze overleefde twaalf trainers en legio directeuren. Het conflict met huidig directeuren Joost de Wit en Mo Allach wordt haar echter fataal.

Ester Bal is een begrip binnen de voetbalwereld. Niet alleen als een open, benaderbare en kundige persvoorlichtster, maar ook vanwege haar humor en rol in de boeken van Marcel van Roosmalen. Ze wordt wel eens ‘zijn muze’ genoemd, hoewel er eigenlijk nooit aanhoudende geruchten zijn geweest dat de klik tussen Bal en Van Roosmalen ook op andere vlakken dan Vitesse er zou zijn. Met oud-speler Mads Junker daarentegen..

Ze staat bekend om haar vriendelijkheid, maar tevens als bikkelhard voor zowel spelers als journalisten wanneer ze hun afspraken niet nakomen. Bal, of ‘Balletje’ zoals spelers haar noemen, is in zestien jaar een cultfiguur geworden. Ze is al meerdere malen vlijend beschreven door columnisten en journalisten. Sjoerd Mossou (AD) roemde het feit dat ze nooit verbitterd is geraakt door alle bizarre perikelen binnen Vitesse. Marcel van Roosmalen beschreef op hilarische wijze hoe Ester Bal werd overdonderd door een stille aanbidder.

Ester Bal moet blijven

Het is bovendien knap hoe Ester Bal haar privéleven vrijwel afgeschermd houdt voor de buitenwereld. Ze is onvindbaar op Facebook en Twitter. Het enige wat we van haar weten is dat ze katten heeft. Zelfs naar haar leeftijd moeten we gissen. Gezien het feit dat ze zestien jaar geleden de woordvoering bij het Gelredome verruilde voor het persvoorlichterschap bij het Vitesse van Karel Aalbers, dwingt ons haast om te vermoeden dat ze de veertig moet zijn gepasseerd, al zouden we haar op basis van foto’s eerder midden dertig geven. Het liefst is ze lekker thuis, waar ze met haar kledingstomer zorgt dat alle kleding netjes gestreken is. Want Bal is misschien geen topmodel, ze heeft wel een enorme uitstraling en is zeker het aanzien waard. Hieronder wat plaatjes van Ester Bal door de jaren heen.