Spelersvrouw.nl

De mens achter voetbaldirecteur Max Huiberts

Max Edwin Huiberts is een voormalig Nederlands voetballer. Hij speelde voornamelijk aanvaller maar heeft nu zijn voetbalcarrière ingeruild voor het directeurschap bij AZ.

Inhoudsopgave

De voetbalcarrière van Max Huiberts

Huiberts begon zijn voetbalcarrière bij FC Zwolle. Daar speelde hij in de Eerste Divisie voordat hij vertrok naar Roda JC. Bij die club heeft hij nog een tijdje gespeeld maar na een tijdje verliet hij het Nederlandse voetbal voor Duitsland. Hij speelde vanaf 1995 bij Borussia Mönchengladbach. Na twee seizoen verliet Huiberts Duitsland om weer terug te keren naar Nederland en deze keer naar de Alkmaarse club AZ. Helaas moet Huiberts door een zee ware knieblessures stoppen met zijn voetbalcarrière. Huiberts speelde dus tussen 1990 en 2003. Hij heeft in het totaal 271 wedstrijden gespeeld waarbij hij 72 doelpunten wist te maken.

Bestuurder bij AZ

Hoewel Huiberts noodgedwongen afscheid moest nemen van het profvoetbal, ging hij er niet met de pakken erbij neer zitten. Hij kon geen afscheid nemen van de voetbalwereld en werd daarom hoofdscout en technisch coördinator bij de club waarmee hij zijn carrière eindigde; AZ.

In 2016 werd bekend dat Huiberts een stapje omhoog mocht gaan in het bestuur en werd hij vernoemd naar technisch directeur bij AZ. Hij verving toen Earnest Stewart die naar de Verenigde Staten was vertrokken. Huiberts rol als directeur begon meteen goed toen hij de grootste transfer in clubhistorie heeft realiseerde.

Huiberts over de transfer: “Toen ik afgelopen november begon als technisch directeur, heb ik wel de druk gevoeld van het moeten presteren. De prestaties – en die waren niet goed – stralen ook op jou af. Maar van deze transfer heb ik geen seconde slecht geslapen.

De beste deal aller tijden, hoewel je er op dat moment niet zo in zit. Het is net als het spelen van een wedstrijd. Dan denk je ook niet aan geld en aan het publiek. Ik had de rotsvaste overtuiging dat zij een hoger bedrag zouden betalen.”

Maar Huiberts is ook laat ook niet zo maar zijn spelers opkopen door een andere club. Hij vertelde in een interview met Voetbal International dat hij niet mee wilde werken aan een eventuele transfer van Owen Wijndal naar Ajax. Huiberts zei: ,,Er wordt vaak geroepen dat wij nooit in Nederland zullen verkopen. Wat wijzelf hebben gezegd: als je bovenin wilt meedraaien, is het raar je beste spelers te verkopen aan de club waarvan je wil winnen.

Dan zet je jezelf kleiner weg dan je wil zijn”. Daarnaast vond Huiberts dat Wijndal zich niet verder zou kunnen ontwikkelen bij Ajax dan bij AZ. Huiberts: ,,Ook hier heerst prestatiedruk en wordt op hoog niveau getraind. Ik kijk naar de weerstand op competitieniveau en die is bij beide clubs hetzelfde. En Owen speelt inmiddels ook in de basis van Oranje, hoeveel groter moet de druk uit Nederland nog worden?”

Privéleven

Max Huiberts komt uit een horecafamilie. Dat werkte ook door tijdens zijn carrière: ,,Zeker in het begin van mijn carrière had ik een lifestyle die niet bevorderlijk was voor een profvoetballer. Ik was een levensgenieter bij wie niet alles week voor de carrière. Dat verwijt ik mezelf nu wel. Maar ik kan daardoor ook heel goed het gedrag herkennen bij spelers.

Ik kan ze goed inschatten en weetwat hun valkuilen zijn. Vandaar ook dat ik tien jaar lang scout ben geweest”, vertelde hij tegen het clubmagazine van AZ. Hij had in het verleden een relatie met Carolien ter Linden. ,,Ze kreeg op haar 18e een relatie met voetballer Max Huiberts en reisde met hem van Roda JC via Borussia Mönchengladbach naar AZ.

Ze werkte als model voor onder anderen Mary Borsato”, schreef het NoordHollands Dagblad over hun relatie. Het is niet duidelijk of Max Huiberts momenteel een vriendin heeft, getrouwd is en/of kinderen heeft. Wel is bekend dat zijn neefje Dean Huiberts ook profvoetballer is en Max Huiberts is zijn peetvader. Huiberts begon eind jaren 90 een Grand Café in Zwolle.