Spelersvrouw.nl

Alles over het privéleven van Alireza Jahanbakhsh

Auteur: Ian Blankenvoorde

Datum: 3 augustus 2021

Laatst Geüpdatet: 21 december 2022

Alireza Jahanbakhsh is een aanvaller in de eredivisie die voor Feyenoord speelt. Hij is in 1993 geboren in Iran. Hij kan als vleugelaanvaller en als aanvallende middenvelder spelen. Naast speler van Feyenoord, is hij ook speler van het nationale elftal van Iran, waar hij een nationale ster is. Hij speelde onder andere in 2014 en 2018 op het wereldkampioenschap. Hij speelde voor verschillende clubs in Nederland en andere landen voor hij bij de club uit Rotterdam onder contract kwam te staan. Hij maakt soms ook reclame voor het merk Adidas. Wie zijn vriendin is, blijft mysterieus.

Inhoudsopgave

Begin van de loopbaan

Al in 2010 maakte Alireza Jahanbakhsh zijn debuut in de Iraanse competitie. Hij werd kort daarna ook al opgeroepen voor het onder-20 elftal van Iran. Hij speelde als prof voor twee verschillende clubs in zijn thuisland en viel al snel op bij internationale scouts vanwege zijn talent en zijn manier van spelen. Op die manier kwam hij dan ook in Nederland terecht. Hij werd in 2013 namelijk opgepikt door NEC Nijmegen. Hij speelde twee jaar voor de club en maakte in 55 wedstrijden 17 doelpunten. Dat leverde hem een transfer binnen Nederland op naar AZ Alkmaar.

AZ, Brighton en Feyenoord

Na zijn tijd bij NEC speelde hij drie jaar voor AZ Alkmaar in de eredivisie. Bij die club maakte hij 35 goals in 86 wedstrijden. Hij speelde dankzij zijn prestaties in Nederland ook twee keer met het nationale elftal van Iran mee op wereldkampioenschappen, in 2014 en 2018. Ook leverde het hem een transfer naar de Engelse Premier League op. Hij verkaste namelijk naar Brighton & Hove Albion. In drie jaar kwam hij daar tot 50 wedstrijden. Alleen zijn doelpuntenproductie viel er wat tegen, want hij kwam niet verder dan 4 goals. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij terug naar Nederland kwam om voor Feyenoord te gaan spelen.

Prijzen als speler

Hoewel Alireza Jahanbakhsh met zijn clubs en met zijn land niet heel veel heeft gewonnen, heeft hij als individuele speler juist wel de nodige prijzen gepakt. Zo werd hij al eens voetballer van het jaar in de Nederlandse eredivisie. In januari 2020 scoorde hij ook het doelpunt van de maand in Engeland. Daarnaast werd hij in Nederland al eens uitgeroepen tot talent van het jaar. Ook was hij in 2018 topscorer van de eredivisie

Privéleven

Afgaande op zijn Instagram-pagina houdt van mooie stijlvolle kleding. Hij poseert ook graag met vrienden, familie en kinderen die het moeilijk hebben. Jahanbakhsh draagt zijn moeder op handen. Het is niet helemaal duidelijk of de aanvaller zelf ook al vader is. We zien hem meermaals met kinderen op de foto, maar of het zijn zoon is, blijft ongewis. Ook zijn vriendin in Iran houdt hij buiten de schijnwerpers, wat mogelijk cultureel gebruikelijk is in Iran. Of en hoe lang zij een relatie hebben, is niet bekend.